Visa alla artiklar

Hälso- och sjukvårdssystem - är en bra användare en död användare?

Av Richard Whitehand, november 2013

14 november är det WUD - World Usability Day - ett årligt internationellt event som lyfter fram vikten av användbarhet och involveringen av slutanvändare i systemutvecklingsprocessen. I år ligger fokus på hälso- och sjukvårdssystem. Usability Partners har genomfört en pilotstudie för att utforska hur det står till med arbetssystem i den svenska sjukvårdssektorn jämfört med andra sektorer.

Nyligen har det varit många artiklar i både IT och nationell press om problemen med hälso- och sjukvårdssystemen, inte minst om journalsystem, med rubriker som:

  • "Nytt journalsystem skapar problem för vårdcentraler" (Sveriges Radio)
  • "Vårdpersonal stressas av nytt journalsystem" (Computer Sweden)
  • "När dödar Take Care för första gången?" (Computer Sweden)
  • "KI-professor sågar journalsystem" (IT i Vården)
  • "Journalsystem skapar stress" (Sydsvenska Dagbladet)

Frågorna i fokus har varit systemens användningseffektivitet och potentiella risker för patientsäkerheten orsakad av deras design.

I början av november genomförde Usability Partners en undersökning där 250 personer fick fylla i en enkät rörande datorsystem de använder i jobbet. 50 st av dessa arbetade inom hälso- och sjukvårdssektorn medan 200 st arbetade inom andra yrkessektorer. Deltagare i undersökningen blev ombedda att betygsätta en rad aspekter relaterat till deras upplevelse av datorsystem på arbetsplatsen.

Många aspekter fick liknande betyg över de olika sektorerna - men ett resultat stack ut avsevärt. När deltagarna blev ombedda att betygsätta sina möjligheter att påverka utvecklingen av systemen, svarade deltagarna från hälso- och sjukvårdssektorn mycket mer negativt än andra.

Artikeln: "Hälso- och sjukvårdssytem - är en bra användare en död användare?" (PDF)

I media: "Vården struntar i användarna" (Computer Sweden)